Seiväshypyn Talvikarnevaaleilla iso liuta uusia ennätyksiä ja kauden parhaita esityksiä!

16.1.2017

Perinteiset Seiväshypyn talvikarnevaalit käynnistyivät kisaillen Pajulahdessa. Viikonloppuleirille kokoontuivat Suomen parhaat hyppääjät eri ikäluokissa omaksumaan uusia oppeja lajin huippuvalmentajilta sekä teoriassa että ennenkaikkea käytännössä. Leirin tarkoituksena oli perehtyä ammattilaisten opastamina seiväshypyn tekniikan saloihin eri menetelmillä, kisata ja viettää mukavaa vapaa-aikaa yhdessä toisiin tutustuen. Nuorien seiväshyppääjien esikuva Wilma Murto motivoi leiriläisiä kertomalla, miten hänen uransa on kehittynyt nuoresta urheilijasta N18- maailmanennätysnaiseksi (471cm). HSU oli vahvasti edustettuna leirillä, sillä mukana olivat Juho Kantoniemi (P15), Emma Rovasalo (T15), Marcus Kytölä (M17), Jermu Tarkiainen (M17), Iida Tolonen (N17) ja Maria Kytölä (N22). Perjantaina iltapäivällä nuorten sarjojen (11– 15) kilpailut siivittivät osallistujat leiritunnelmaan ja illalla kilpailivat aikuisten sarjat N/M17–N/M. Syksyn harjoituskauden hyvänä hedelmänä syntyi kovia ennätyksiä tai kauden parhaita tuloksia jokaisella urheilijallamme.

Marcus Kytölä vastasi parhaasta annista tuloksellisesti sijoittuen ensimmäiseksi ja Jermu Tarkiainen kolmanneksi. Molemmat hyppäsivät ennätykset ja paransivat samalla huikeasti 30 senttiä viime talven tuloksiaan. Jermun tulos on 410cm ja Marcuksen voittotulos on timantinkova 480cm! Tuloksen kovuudesta kertoo se, että Marcus nousi tuloksellaan miesten tilaston viidenneksi tällä kaudella ja lisäksi tulos on 17 -vuotiaiden kautta aikojen -tilastossa kuudentena. Marcuksen hypyt korkeudesta 490 ja Jermun korkeudesta 420 olivat lupaavia, joten parempaa on molemmilta odotettavissa. Miesten sarjan voitti perjantaina Jere Keskinen (VaasTo) samalla tuloksella Marcuksen kanssa.

Alle 15-vuotiaat kilpailivat kahteen otteeseen sekä leirin alussa että lopussa. Emma Rovasalo on syksyn aikana kehittynyt hienosti ja siitä kertoo saavutetut tulokset, sillä molemmissa kisoissa hän hyppäsi hienoksi ennätyksekseen 310cm. Molemmissa kisoissa hyppy toi hopeisen mitalin. Tulos on lähes 30 sentin parannus viime talven hallikisoihin (282cm). Emma nousi huikealla ennätystuloksellaan 14 -vuotiaiden kautta aikojen -tilastossa sijalle 17. Miisa Koskiaho (KarijTa) voitti kisan tehden kovan tuloksen 340, joka on edellämainitussa tilastossa sijalla kuusi. Juho Kantoniemi oli kolmas tehden komean ennätyksen 255cm ja sijoittui kisassa kolmanneksi. Samalla viime vuonna tehty ennätys parantui kymmenellä sentillä.

Iida Tolonen teki uuden halliennätyksen ylittäen keveästi 310cm parantaen viime vuotista hallitulostaan roimasti (281). Hyppyvarmuus on löytynyt ja jokainen korkeus ylittyi ensimmäisellä yrityksellä. Hän sijoittui jaetulle neljännelle sijalle 17-vuotiaissa Saga Anderssonin voittaessa kovatasoisen kisan halliennätystuloksellaan 405. Saga yritti parantaa kesän tulostaan 415 ja lähes ylitti toisella yrityksellään huiman korkeuden 418. HSU:n 14–15 -vuotiaiden valmentaja Yvonne Lindholm, joka edustaa Keski-Uudenmaan yleisurheilijoita, voitti perjantaina naisten sarjan ennätystuloksellaan 300cm.

Leiri huipentui kovatasoiseen A-kutsukilpailuun lauantai-iltana, jossa mukana olivat Suomen kärkinimet sekä naisissa että miehissä. Miesten sarjan voitti japanilainen Masaki Ejimal ennätystuloksellaan 550cm. Naisten sarjan voiton otti Minna Nikkanen (420cm) voittaen kuudennen kerran talvikarnevaalit juoksuongelmista kärsineen Murron ollessa toinen samalla tuloksella ja Sagan kolmas (410). HSU:n Maria Kytölä oli kisassa seitsemäs talvikauden toiseksi parhaalla tuloksella 355cm. Harjoitushypyt ennen kisaa sujuivat Marialta loistavasti ja juoksu kulki, joten lupaavia tuloksia on hallikaudella vielä odotettavissa. Perjantai-illan kisassa Maria hyppäsi 365cm yltäen kauden parhaaseen ja voittaen tuloksellaan N22-sarjan.

Koko valmennustiimi seiväsvalmentaja Teemu Vääräniemen johdolla on tehnyt hyvää työtä syksyn aikana, koska jokainen nuori ylsi ennätykseensä tai kauden parhaaseen jo hallikauden ollessa vasta aluillaan. Yhdistävänä seikkana jokaisen nuoren hypyille on se, että ”paukkuja jäi” ja odotettavissa on yhä parempia tuloksia. Nuoret palasivat kotiin motivoituneina ja leirin hedelmänä oli uusia opittuja asioita ja ikimuistoisia leirikokemuksia.

Nikkasen ja Murron innoittamina uusi lahjakas seivässukupolvi on nousemassa esiin ja mikä mukavinta; osa siitä nousee HSU -nuorista!