Nuorisokansallisista kovatasoiset kansainväliset kisat

17.6.2015

Keskiviikko iltana Hyvinkään nuorisokansalliset kilpailut järjestettiin urheilupuistossa. Nuorisokansallisissa kilpailtiin sarjoissa 11-19 ja ennakkoon ilmoittautuneita oli noin 150 urheilijaa. Sään suosimana kilpailupäivänä jälki-ilmoittautumisia tuli kuitenkin vielä reilusti lisää ja hyviä tuloksia nähtiin paljon sallituissa tuuliolosuhteissa.

Kisojen kohokohtiin kuului ehdottomasti seiväshyppy, johon osallistui nuorten maailmanennätyksen (465) haltija Norjasta 14-vuotias Pål Haugen Lillefosse. Pål ylitti Hyvinkäällä 445, joka sekin on erittäin kova tulos, kun Suomen kärkitulokset ovat Hyvinkään omien poikien Marcus Kytölän (390) ja Jermu Tarkiaisen (380) hyppäämät. Nuorisokansallisissa Marcus ylitti 385. Toinen Suomen kärkihyppääjä 15-vuotias Esbo If:n Saga Andersson voitti N19-sarjassa 375 tuloksella. Toinen kisojen kohokohta oli kiekonheitto, jossa sekä naisten että miesten 19-sarjassa rikottiin nuorten EM-rajoja. Länsiuudenmaan Urheilijoiden Oskari Perälampi heitti 57,34 ja Espoon Tapioiden Vilma Paakkala ylitti ensimmäistä kertaa 50 metrin tuloksella 50,67, mikä on myös Suomen kärkitulos. N17-sarjan kiekossa HSU:n Hanna-Mari Saalo voitti hyvällä tuloksella 39,21.

Kotiyleisölle riitti juhlittavaa myös nuoremmissa sarjoissa, erityisesti pika-aidoissa, joissa HSU:laiset oikein kahmivat pokaleita ja urakalla rikkoivat omia ennätyksiä. P15-sarjassa Marcus Kytölä voitti 100m:n aidat ajalla 14,94, Ilmari Niiranen oli toinen omalla ennätyksellään 16,17 ja Aapo Nieminen kolmas niin ikään ennätyksellään 17,11. T15-sarjan 80m:n aidoissa Nelli Talvitie jäi niukasti ennätyksestään ollessan toinen ajalla 12,94. 60m:n aidoissa P13-sarjan voittoon juoksi Juho Kantoniemi ennätysajassa 10,71. Myös Riina Virtanen juoksi reilusti oman ennätyksensä 10,67 ja oli tytöistä toinen. Tia Palmunen oli 11,10 ajalla kolmas. 11-vuotiaat HSU:n pojat juoksivat kolmoisvoittoon Miko Koskelaisen, 11,10, Arno Toivolan, 11,11 ja Topias Talvitien 11,33 voimin. Kaikki kolme juoksivat ennätyksensä. Mikon juoksu oli lisäksi hänen elämänsä ensimmäinen yksilökisa aidoissa ja huikea aika oli 10-vuotiaiden Suomen toiseksi nopein tänä kesänä. 9-vuotias Olavi Halonen oli kisan viides Suomen kolmanneksi nopeimmalla tilastoajalla 12,90. T11-sarjassa Aino Laitinen juoksi voittoon aikaan 11,26, joka myös on Suomen tilastoissa kolmanneksi nopein aika 10-vuotiaissa.

11-vuotiaat pojat tekivät hyviä tuloksia myös korkeudessa ja kuulassa. Arno Toivola voitti korkeuden ja kohenteli omaa ennätystään tulokseen 130. Topias Talvitie oli kolmas sivuten omaa ennätystään 120. Arno nappasi myös kuulassa voiton tuloksella 8,15, ja Otso Kalanen oli ensimmäisessä kuulakisassaan kolmas työnnettyään 5,83. 13-vuotiaissa pojissa Juho Kantoniemi oli pituudessa toinen tuloksella 4,24 ja Jere Nyfors keihäässä kolmas omalla ennätyksellään 38,02. P15-sarjan keihäässä Aapo Nieminen rikkoi 40m:n rajan ja oli kolmas ennätystuloksellaan 40,15. Tyttöjen pitkissä heitoissa Venla Toivola onnistui kiekossa ja oli 13-sarjassa toinen ennätysheitollaan 25,69.

N17-sarjassa Tanja Sorvari juoksi 100m:llä toiseksi omalla ennätyksellään 13,42. Ida Forsstén hyppäsi saman sarjan kolmiloikassa pronssille ennätyksellään 9,13. 17-vuotiaiden miesten kolmiloikan voitti Teemu Mustonen tuloksella 11,66 ja Ilmari Niiranen oli toinen 10,68 kantaneella hypyllä. 100m:llä Teemu voitti omalla ennätysajallaan 12,28. Jeper Jääskeläinen oli kolmas ja teki myös oman ennätyksensä 12,57. N19-sarjassa ottelijatytöt Maria Kytölä ja Emilia Palmu avasivat ulkoratakautensa 100m:n juoksulla. Maria voitti ajalla 13,82 ja Emilia oli toinen ajalla 14,06. Tyttöjen juoksussa oli vastatuulta, mutta useimmissa erissä puhalsi lievä myötuuli ja mainittava on, että kaikilla juoksumatkoilla saatiin tilastokelpoiset ajat.

Myös pitkillä matkoilla HSU:n urheilijat taistelivat kovassa seurassa palkintosijoille. N17-sarjassa Kaarina Lehtonen oli 1500m:llä kolmas ajalla 5.12,04. Miko Koskelainen oli P11-sarjassa toinen omalla ennätyksellään 3.35,39. T13-sarjassa Pihla Poikolainen oli kolmas ennätysjuoksullaan 3.40,44.

Nuorisokansalliset olivat HSU:n uuden kilpailutoimikunnan järjestämät ensimmäiset "isot kisat". "Meillä on nyt hyvä porukka kasassa ja tähtäin on vuoden 2017 SM-otteluissa", sanoo kilpailutoimikunnan johtaja HSU:n nuorisopäällikkö Yvonn Lindholm. "Kisat sujuivat oikein hyvin, mutta aina löytyy kehitettävää. Kiitokset kaikille mukana olleille ja rentoa juhannusta!"

Kaikki tulokset: Tilastopaja