Suvi valmentaa HSU:ssa niin aikuisia kuin nuoriakin!

24.3.2016

Maajoukkuetason juoksija Suvi Selvenius on toiminut jo useamman vuoden HSU:n valmennuksen apuna. Tällä hetkellä Suvi osallistuu 15-19-vuotiaiden urheilijoiden kestävyysvalmennukseen, sekä toimii maraton- ja juoksukoulun valmentajana. Suvi valmentaa tällä hetkellä jo loppusuoralla olevan maratonkoulun oppilaita ensi kesän juoksutapahtumiin.

”Hienoa valmentamisessa on se, että pystyy antamaan ahaa-elämyksiä, onnistumisen kokemuksia sekä näkee urheilijan saavuttavan omia ennätyksiä tai tavoitteita. On hienoa, kun urheilija tai kuntoilija kokee saaneensa hyödyllistä tietoa ja tieto tukee myös myöhempää harjoittelua” kertoo Suvi Selvenius.

Suvin mukaan juoksu-ja maratonkoululaisten valmennus on toisaalta haastavaa, koska yleensä he ovat aikuisia, jotka ovat juosseet yhdellä samalla juoksutyylillä vuosia. Silloin mahdollinen huono tekniikka ja vääränlainen harjoittelu on melko syvällä. Yhtenä esimerkkinä "vääränlaisesta" harjoittelusta on esimerkiksi liian kovilla tehoilla juokseminen kevyillä lenkeillä, joilla pitäisi kehittää peruskestävyyttä ja aineenvaihduntaa sekä luoda pohja kovemmalle harjoittelulle. Myös juoksutekniikkaa on vanhemmalla iällä hankalampi korjata, koska niin sanotusti vanha koira ei opi helposti uusia temppuja.

Palkitsevaa kuitenkin on, että heidän kehittymiseensä on melko helppoa puuttua antamalla ohjeita siihen, miten järkevästi koostetaan harjoittelua ja miten kunto kehittyy, kunhan he vain malttavat tehdä asioita oikealla tavalla.  Tämä sama pätee kyllä junioreihinkin. Heidänkin pitää osata tehdä oikeita asioita kehittyäkseen. Samoja asioita tekemällä ei kehity, vaan tarvitaan erilaisia ärsykkeitä ja riittävästi myös palauttavaa harjoittelua. Levossa kunto kehittyy, kunhan ollaan treenattu ensin hyvin.

Juoksukoulu alkaa huhtikuussa

Hyvinkään seudun urheilijoiden suosittu Juoksukoulu alkaa torstaina 21.4 klo 18. Paikkana on Vehkojan koulu. Luennoitsijoina toimii aikaisempien vuosien tapaan maajoukkuetason juoksija Suvi Selvenius sekä Suomen tunnetuin ravintoluennoitsija Christer Sundqvist.

Kevät on hyvä aika aloittaa juoksuharrastus. Juokseminen on halpa harrastus ja sen aloittaminen on helppoa. Juoksukoulusta saa eväät juoksuharrastuksen aloittamiseen osaavien valmentajien opastuksessa ja saat neuvoja mm. juoksutekniikkaan ja harjoitteluun. Juoksukoulussa käydään läpi juoksemisen ja juoksuharjoittelun perusasiat, oikea juoksutekniikka, lihashuolto sekä juoksijan oikea ravinto.

Kovan treenin jälkeen puna poskilla ja hymy herkässä:)
Kovan treenin jälkeen puna poskilla ja hymy herkässä:)
... ja taas liikkeelle:)
... ja taas liikkeelle:)
Juoksukunto nousee kohinalla kohti kesää...
Juoksukunto nousee kohinalla kohti kesää...