Vauhdittomat pm-hypyt käynnistivät vauhdikkaasti uuden vuoden 2017!

7.1.2017

Kisaajia ennätysmäärä – lähes kaksisataa yhdeksänvuotiaista aina aikuisurheilijoihin saakka.

Loppiainen valkeni kauniissa, mutta kylmässä pakkashuurussa, mutta Hyvinkään Villatehtaalla ei tarvinnut värjötellä kylmästä. Hallissa tunnelma nousi ”hyppy” -kuumeen puolelle jo aamupäivästä, kun monisatapäinen kisaajajoukko kannustavan yleisön kera avasivat vuoden hyppimällä paikaltaan piirimestaruudesta! Kisaajia oli ennätysmäärä – lähes kaksisataa yhdeksänvuotiaista aina aikuisurheilijoihin saakka. Kisaa käytiin vauhdittomissa hypyissä kaksi- ja kolmiotteluna. Yhdeksän ja kymmenvuotiaat hyppäsivät kahdessa lajissa: pituudessa ja kolmiloikassa, kun taas 11 -vuotiaista aikuisten sarjoihin kilpailijat hyppäsivät edellämainittujen lisäksi korkeudessa. Ottelun suola on sen yllätyksellisyys ja monikäänteisyys. Yleisö sai saurata monia trillereitä päivän kuluessa nuorista aikuisiin. Tunnelma oli lämmin ja kannustava, koska Jorkka hyväntuulisella juontamisellaan sai kilpailijat ja yleisön puhaltamaan yhteen hiileen. Kisajärjestelyt olivat kokonaisuudessaan erittäin onnistuneet.

Tarjolla olleet herkulliset makeat mokkapalat, pullat ja pizzat juomien kera hävisivät nälkäisten ja janoisten kannustajien suihin. Runsaasti onnistumisen riemua ja toki myös pettymyksen kyyneleitä mahtui päivän tunnelmaan, kuten urheiluun kuuluu. Suurimman mitalisaaliin kisoista keräsi Keski-Uudenmaan urheilijat (KYU) 16 mitalilla ja Hyvinkään Seudun urheilijat (HSU) sijoittui toiseksi 15 mitalilla. Hyvinkään nuoret ottelivat mitaleita laajalla rintamalla lähes jokaisesta ikäluokasta, jossa osallistujia oli mukana, vaikka monien urheilijoiden osallistuminen estyi sairastumisten ja loukkaantumisten takia. Poissaoloja oli erityisesti 13–15 -vuotiaissa.

Yhdeksänvuotiaissa HSU nuoret urheilijat esiintyivät iloisesti laajalla rintamalla. Kuusi osallistujaa oli sekä poikien että tyttöjen sarjassa ja ennätyksiä tehtailtiin lähes joka lajissa. Monet olivat ensikertalaisia, joten jännitystä ja onnistumisen riemua uudesta ennätyksestä riitti hypyissä. Elias Oksanen otteli hienosti pronssille ennätyspisteillä. T10 -sarjassa Neela Jakonen ja Sissi Kaksonen ottivat hienon kaksoisvoiton upeilla ennätystuloksilla. Laura Ylönen otteli hienon ennätyksen ja paransi sijoitusta viime vuodesta sijoittuen nyt prossille 12 -vuotiaissa. 14-vuotiaissa Annika Parviainen ja Noora Hietala paransivat ennätyksiään sijoittuen hienosti kuudenneksi ja seitsemänneksi. Poikien sarjoissa osallistujia oli kautta linjan vähemmän kuin tyttöjä. Eeli Rovasalo ja Juuso Varonen jäivät niukasti mitalien ulkopuolellle 10-vuotiaissa sijoittuen neljänneksi ja viidenneksi. Rasmus Salmi otteli 11 -vuotiaissa hopealle uudella ennätyksellä, kuten Juho Kantoniemi 14 -vuotiaissa. 12-vuotiaissa pojissa hienon ottelun teki Eelis Aramo sijoittuen neljänneksi.

Naisten ja miesten sarjat aloittivat kilpailun iltapäivällä. 15-vuotiaissa tytöissä Riina Virtanen sijoittui hienosti hopealle ennätyspistein. Samassa sarjassa Pihla Poikolainen sijoittui hienosti kuudenneksi. N 17- sarjassa palkintopallilla nähtiin tuplana HSU-väriä, kun Vilma Rönkä voitti kultaisen ja Iida Tolonen pronssimitalin. Molemmat tytöt paransivat ennätyksiään, vaikka molemmat kertoivat, että myös ”ei-nappiinmennyt” laji mahtui ottelusarjaan. Molemmat tytöt olivat tyytyväisiä ennätyksiinsä pituudessa. Vilma johti ensimmäisen lajin jalkeen niukasti, mutta Iida siirtyi johtoon toisen lajin jälkeen tehtyään ennätyksen 739cm kolmiloikassa. Viimeinen laji käänsi vaakakupin takaisin Vilman eduksi, kun Vilma ponnisti uuden hienon ennätyksensä 127cm, mikä takasi voiton ja samalla hän paransi viime vuotista ottelutulostaan yli 700 pisteellä.

M17 -ottelu oli HSUn juhlaa, sillä Marcus Kytölä voitti kirkkaasti ottelun ylittäen kolme ”haamurajaa” ja tehden kolme henkeäsalpaavaa ennätystä. Marcus oli tyytyväinen ottelun jälkeen ja naureskeli rennon hyväntuulisesti todeten, että ”ihan hyvin meni, kun joka lajissa tuli ennätys.” Marcus onnistui jokaisessa lajissa, yiittäen korkeudessa 151cm, pituudessa kolmen metrin rajapyykki rikkoutui komealla leiskautuksella 307cm ja 3-loikassa yhdeksän metrin rajapyykki rikkoutui hypyllä 914cm. Loppusaldona oli ennätyspisteet 3614. HSUn nuorilla miehillä oli mukava keskinäinen vääntö suorituksissa ja kisaa käytiin pilke silmäkulmassa samalla leikkisästi sanaillen. Jermu Tarkiainen ja Ilmari Niiranen kävivät tiukkaa kisaa kolmos- ja nelossijoista, joka lopulta kääntyi Jermun voitoksi. Molemmat ottelivat ennätyspisteet. Sekä Marcus että Niilo Kantoniemi paransivat hienosti yli 600 pisteellä viimevuotisia tuloksiaan. Sijat yhdestä kuuteen olivat Hyvinkään nuorten miesten hallussa, lukuunottamatta hopeista mitalia, joka meni LUU:n Lassi Saarelalle.

M19-sarjassa Teemu Mustonen sijoittui kolmanneksi hyvällä tuloksella. Länsi-Uudenmaan Urheilijat (LUU) veivät lajivoitot M19- ja miestensarjoissa ennätyspisteillä. Mikke Jaakkola voitti miesten sarjan kovalla ottelutuloksella 4011p ja M19 -sarjan voitto meni pisteillä 3888 Julius Kuuselalle. Naisten sarjassa Niina Kelo voitti kirkkaasti jo 23. pm -kultansa vauhdittomista hypyistä. Mukana Niinan jalanjäljissä kulkivat hänen kaksi lastaan hyppypaikalta toiselle. Kakkosijan vei Minna Kouhia hienolla tuloksella ja kolmanneksi sijoittui Hanna Tarkiainen. Molemmat ottelivat ennätyspisteet ja ennätykset syntyivät joka lajista. HSU aikuisurheilijat olivat laajalla rintamalla edustettuina neljän naisen ja miehen voimalla ja ennätyksiä tehtailtiin kuin liukuhihnalta.

”HSU:n aikuisryhmässä on huikea fiilis: tuetaan toisia, vedetään yhtä köyttä ja pidetään hauskaa”, HSU:n valmentaja Olli Verkama hehkuttaa kilpailun jälkeen.

”M17, M19 ja M-sarjojen voittotulokset olivat erittäin kovatasoiset. Harvoin näkee 166cm vauhdittoman korkeuden tulosta tai 971cm vauhditonta 3-loikkaa. Järjestäjien kannalta on myös mukavaa, että osallistujien lukumäärä kasvaa vuodesta toiseen”, sanoo kilpailunjohtaja Erkki Tenkula.

Onnea kaikille kilpailijoille ja kiitokset reippaalle, runsaslukuiselle toimitsijajoukolle.