Hyvinkään Hyppysprintit – ennätystehtailut hypyissä ja sprinttijuoksuissa – Marcuksen lentävä 20m!

12.2.2017

Hyvinkään Hyppysprintit – ennätystehtailut  hypyissä ja sprinttijuoksuissa – Marcuksen lentävä 20m!

Kilpailun johtaja Erkki Tenkula totesi, että ”kyllä oli hyvät ja onnistuneet kisat.” Hyvinjärjestetyt kisat olivat todelliset ennätystalkoot, sillä lähes jokainen osallistuja tehtaili joko uuden ennätyksensä tai kauden parhaansa. Onnistumisen riemua saatiin seurata monessa lajissa. Kisakahviosta sai jäähdykettä kuumentuneille äänihuulille ja leivonnaiset ja pikkusuolaiset virvokkeineen helpottivat paikallaolijoiden kisajännitystä. Kilpailijoita oli paikalla kisaamassa useista eri seuroista aina nuorista aikuisiin – T/P11, T/P13, T/P15, N/M19 ja  N/M  -sarjoissa. Kilpailijoita oli reilut sata, joista suurin osa osallistui lentäviin spurtteihin ja joko pituuteen tai seipääseen tai jopa molempiin. Sprinttijuoksu koostui kolmesta osatekijästä: kilpailijat juoksivat ensimmäiseksi lentävän 20m ja toiseksi 50m,  josta viimeinen 30m oli lentävä. Loppuaika laskettiin näiden kolmen yhteenlasketun ajan perusteella yksinjuoksuna.

M17-sarjassa nähtiin illan kovin tulos, sillä vieläkin flunssan jälkimainigeissa kipristelevä Marcus alitti kahden jäätävän kahden sekunnin ajan 20m lentävällä! Aika on kova 1,99, jolloin 10m kulkee alle sekunnissa.  30 metrin lentävä ei jäänyt tästä juurikaan ajan olessa 3,06. Alkukiihdytys huomioitiin 50m ajassa, joka oli edelleen hyvä 5,88 ja kokonaisaika ainoana alle 11s (10, 93).  Miten kovaa 60m kulkisi?  Marcus oli erittäinen tyytyväinen juoksuunsa. Seiväs nousi tänään korkeuteen 455, ja kisassa syntyi hyviä hyppyjä, vaikka nappisuoritus jäi tekemättä.  Nopeusominaisuudet ovat huimasti kehittyneet ja se tuli esiin hypyissä, sillä seiväs, joka Pajulahdessa ei kunnolla vielä taipunut ennätyskorkeudesta 490, taipui jo hyvin korkeudesta 450, mikä lupaa korkeita hyppyjä SM-kisoissa ja uusien seipäiden testausta. Marcuksen johdolla nelikko otti kärkisijat spurtissa.  Ilmari Niiranen oli kovalla ennätysajalla toinen (11,74).  Aapo Nieminen (3.) ja Niilo Kantoniemi (4.) tekivät itsekukin ennätyksensä spurteissa ja lisäksi Aapo (285) ja Niilo (235) hyppäsivät ennätyksensä myös seipäässä. Niilo voitti pituuden (474)  ja urakoi upeasti kolme ennätystä iltapäivän aikana. Aapo odotteli kisan ratkeamista ja ennätystuloksistaan onnellisen uupuneena nukahti seiväspaikan viereen. Odotukseen kyllääntyneinä pojat lähtivät kotiin ennen kisan loppumista ja turhaan heitä huhuiltiin palkintojenjaossa, joten Marcus tuuletti yksikseen muiden poikien edestä palkintopallilla.

N17-sarjassa lentävissä HSUn nuoret naiset ottivat kolmoisvoiton. Sinja Sarasto voitti upeasti ennätysajallaan 12,9, Iida Tolosen ollessa toinen ja Vilma Röngän kolmas. Iida Tolonen urakoi kolme lajia ja oli kisan jälkeen väsynyt, mutta onnellinen, sillä jokaisessa syntyi upeasti ennätys. Iida otti seipäässä kultaa ylittämällä 315, ja korkeudesta 325 hyppäsi kaksi tosi lupaavaa yritystä, vaikka vauhti hiipui hivenen viimeisillä askelilla ennen hyppyä. Iida juoksi lentävät ennätysaikaan (13,02), vaikka ensimmäinen 20 m oli pehmeä eikä irronnut kunnolla. Pituudessa ehti hypätä ainoastaan kaksi kertaa seipään päällekkäisyyden takia ja pisin ponkaisu kantoi 480. Vilma oli juoksun kolmas jääden Iidalle niukasti pari sadasosaa. Pituudessa Vilma lensi ilmavasti viiden metrin paremmalle puolelle upealla tuloksella 503 sijoittuen neljänneksi. Vilman mukaan vielä jäi parempia hyppyjä ”hampaan koloon”.  KUY vei puolestaan kolmoisvoiton pituudessa Elina Kujalan johdolla (535). Sinja teki ennätyksensä myös pituudessa ja Nelli Talvitie kauden parhaansa pituudessa ja ennätyksen spurteissa. 

Miesten sarjassa Teemu Mustonen voitti sekä juoksun (11,18) että pituuden (590). Teemu mukaan pituus olisi voinut mennä paremminkin, mutta oli tyytyväinen juoksuun, jonka aika parani selvästi viime vuodesta. Tarmo Vöigemast oli toinen juoksussa ennätyksellään. Naisissa Maria Kytölä voitti spurtin (13,17) lisäksi myös seipään tuloksella 357. Marian mukaan tulokset olivat tilanteen huomioiden ihan sopivat, kun ottaa huomioon, että hän on juuri saapunut kahden viikon Teneriffan leiriltä ja lihaksisto ei ole vielä tottunut kylmään ilmanalaan. Tulokset ovat lupaavia tulevan viikon SM-kisoja varten ja ennätystä odottelee tulevista SM-viikonlopuista, jotka edessä. Tanja Sorvari palasi syksyn tauon jälkeen kokeilemaan, miten juoksu kulkee ja kello pysähtyi kelpo aikaan tuoden toisen sijan tauosta huolimatta Teija Siilinin ollessa kolmas.

P15-sarjassa Eeli Vuola (HSU) voitti kovalla uudella ennätyksessään lentävät (12,27). Juho Kantoniemi oli pituudessa (396) toinen ja seipäässä (225) kolmas. Patrick Lindberg (KarkkPo) voitti pituuden ennätystuloksella 481 ja Aaron Utulahti (VihdVie) seipään ennätyksellään 245. T15- sarjassa Emma Rovasalo ja Moona Hujanen ottivat seipäässä kaksoisvoiton. Emma hyppäsi kauden toiseksi parhaan kisansa hypäten 315 ja teki hyviä yrityksiä ennätyskorkeudestaan 325. Moona oli tyytyväinen parannettuaan seiväsennätystään lukemiin 225. Riina Virtanen otti hopeaa spurttijuoksussa ennätysajallaan 13,29, Noora Hietalan ollessa neljäs ennätyksellän 13,47.  NUYn Janette Lohikari voitti ennätystuloksella (506) ja HSUn Noora Hietala hyppäsi uusiksi ennätyslukemiksi 473, joka toi pronssia. Riina Virtanen oli neljäs kauden parhaallaan (458). Annika Parviainen (416), Oona Manninen (410) ja Pihla Poikolainen (396) tekivät ennätyksensä pituudessa ja lentävissä, kuten Anni Lähdemäki lentävissä.

P11-sarjassa Roni Heikkonen (NYU) otti kaksoivoiton spurtaten juoksussa nopeiten ja voittaen myös pituuden. Eeli Rovasalo otti kaksi hopeaa tehden komeat uudet ennätyksensä parantaen aiempia tuloksiaan selvästi sekä pituudessa 392 että kiidytyksissä 14,49. Olavi Halonen kiipesi kaksi kertaa palkintopallille voittaen seipään kauden parhaalla 185 ja oli pituudessa kolmas tuloksella 390. Rasmus Salmi oli kolmas sprinttijuoksussa ennätysajalla 15,02 ja teki ennätyksensä  myös pituudessa 367. T11-sarjassa Mila Heikkonen (KUY) voitti molemmissa hyppylajeissa kultaa ennätysksillään, seipäässä 185 ja pituudessa 393. KUYn Helmi Cardona voitti spurttijuoksun ajalla 14,88. HSUn Ruth Toivola teki ennätyksensä sekä spurtissa (16,95) että pituudessa (333). Myös Sonja Pitkänen teki hienosti ennätykset molemmissa lajeissa.

P13- sarjassa KYUn kaksoipojat ottivat voitot joka sarjasta. Otso Väyrynen hyppäsi seivästä komeasti 295, joka on kautta-aikojen tilaston 22. ikäluokassaan. Toinen veljeksistä Sampo Väyrynen (KYU) voitti sekä juoksun (12,94) että pituuden (499) uusilla kovilla ennätystuloksillaan. Eelis Aramo (HSU) teki hienot ennätyksensä sekä juoksussa sijoittuen pronssille että seipäässä (175). T13-sarjassa voitot menivät naapuriseuroihin. Aino Ojaniemi (HämeenlTa) (13,39) voitti lentävät juoksut, seipään voiton otti Vilma Mikkola (KUY) (275) ja pituuden Gisela Bergström (BorgåAk) (493). Hyvinkään tytöistä, jotka kaikki ovat 2005 syntyneitä ja saavat kisata sarjassa ensivuonnakin, parhaiten onnistui Venla Lähdemäki sekä juoksussa että pituudessa.  Kaikki tytöt tekivät upeasti ennätyksensä pituudessa Isla Sokoff, Laura Ylönen, Moona Virtanen, Lotta Lamminen ja juoksuissa (juoksuun osallistuneet Lotta, Laura, Moona).

Svea, Maria ja Marcus tekivät yhden päivän aikana erikoisen sarjan seiväshypyssä – tulokset lähes metrin välein. Svea voitti SAULin SM-kisoissa aamupäivällä hopeaa upealla ennätystuloksella 250, Maria hyppäsi metrin äitiään korkeamalle 357 ja perheen nuorin, joskin pisin, ponnisti puolestaan metrin sisartaan korkeammalta 450.  Markku ja Svea Kytölä olivat tyytyväisiä kisojen antiin ja tulokset olivat todella lupaavia laajalla rintamalla. SM-ikäiset paukuttivat pääsääntöisesti lajissa kuin lajissa ennätyksensä tai ainakin kauden parhaansa.

Juontaja Jorkka eli Jorma Peltonen hyppäsi kisojen päättyessä itsekin keveästi palkintopallille tuulettamaan ja hihkui, että ”oli mahtavat kisat.” Parasta Jorkan mukaan on se, kun pääsee seuraamaan nuorten iloa ja riemua ennätyshypyissä, eritoten nuorten osoittaessan aidosti ilonsa onnistumisesta – siitä kisakonkarin sydän elpyy.

Onnittelut kaikille kilpailijoille upeista suorituksista!

Kiitos kilpailijoille, toimitsijoille, järjestäjille  ja katsojille onnistuneista kisoista!

Kenttälajien TULOKSET

Sprinttijuoksujen TULOKSET

HSU/ Hyvässä Seurassa Urheilua