YAG Lahti - Emma taivutti seipäässä mestaruuteen

9.6.2017

13 HSU:laista, 31 lajia, 5 mitalia, 7 finaalipaikkaa ja 19 ennätystä

Viikonloppuna kilpailtiin Youth Athletic Games mestaruuksista Lahden stadionilla sekä Radiomäen kentällä.

Perjantaina Emma Rovasalo aloitti kisaurakkansa T14 seipään voitolla tuloksella 330. Tulos olisi riittänyt myös T15 sarjan voittoon. Eeli Rovasalo hyppäsi P10 pituuden karsinnan kolmanneksi tuloksella 4,03. 12-vuotias Emilia Rouvinen oli T13 kuulan karsinnan 9. tuloksella 9,78. Juho Kantoniemi hyppäsi P14 seipäässä 245, ja teki myös hyviä yrityksiä SM-rajasta 260.

T15-sarjassa 4x100m joukkue Kiia Brandes, Tia Palmunen, Noora Hietala ja Emilia Rouvinen juoksivat ajan 52,87 jolla tuli 13. sija. Aika parani Pm-viesteistä 60 sadasosaa. Vaihdot eivät menneet aivan nappiin, joten ajassa on vieläkin vähän parannusvaraa.

Perjantai-illan stadionilla kruunasi Eliittikisat.

Lauantaiaamu alkoi Radiomäen kentällä kävelyillä. T15 3000m kävelyssä Pihla Poikolainen oli toinen ja Mette Martikainen kolmas ajoilla 19.14,99 ja 19.56,71. T12 2000m kävelyssä Laura Ylönen oli 9. ajalla 12.56,34. Kaikki tytöt kävelivät omat ulkorataennätyksensä.

Stadionilla lähdettiin liikkeelle 100m juoksuilla, jossa kaikki 6 juoksijaa tekivät reiluja ennätysparannuksia. T15-sarjassa Tia Palmunen juoksi metrin vastatuuleen 13,60 ja Saara Rantanen lievään myötäiseen 13,99. T14-sarjassa Emma Rovasalo juoksi 13,25 (+1,3) ja selvitytyi 10. sijalta B-finaaliin, jossa tasaisessa rintamassa teki suhteessa vielä paremman juoksun 2,2m/s vastatuuleen aikaan 13,40. Noora Hietala juoksi sadasosalla alle SM-rajan aikaan 13,54 (+0,8) ja Kiia Brandes 13,88 lievään vastaiseen. P15-sarjassa Elmo Niemi juoksi 1,3m/s vastatuuleen 13,61.

Nuoremmissa sarjoissa juostiin 60m alkuerät Radiomäen kentällä ja finaalit stadionilla. Sekä Emilia Rouvinen, Miko Koskelainen että Eeli Rovasalo selvittivät tiensä alkueristä finaaliin. 12-sarjassa Emilia juoksi alkuerissä oman ennätyksensä 8,66 ja B-finaalissa 8,84 ja Miko teki kauden parhaat juoksunsa 8,83 ja B-finaalissa 8,81. Eeli Rovasalon (P10) ulkorataennätys 9,26 siivitti A-finaaliin, jossa aika 9,46 toi 7. sijan.

Keihäässä tuli seuraava mitali HSU:lle kun Emilia taisteli hopealle 32,72 kantaneella heitolla, jääden ennätyksestään noin metrin. Eeli Rovasalo heitti 17,42 ja oli 15.

Lauantain ohjelmassa oli myös pituus. Eeli oli P10-finaalin 4. sivuten ennätystään 4,08. Karsinnassa Miko ja Noora selvittivät tiensä sunnuntain finaaleihin Miko ulkorataennätyksellään 4,34 ja Noora tuloksella 4,74.

Päivä päättyi 300m juoksuihin. Kaikki tytöt paransivat omia ennätyksiään, Tia 44,26, Emma 45,08 ja Kiia 46,55.

Sunnuntaina kaikki kilpailutapahtumat olivat stadionilla. Päivä lähti käyntiin aitajuoksuilla. Emilia oli 60m aj alkueränsä 3. ajalla 10,86, kymmenyksen verran ennätyksestään. Noora juoksi 80m aj kovassa seurassa, mutta kompuroi vikaan aitaan. Noora pysyi kuitenkin pystyssä ja pääsi maaliin ajassa 13,43 alle vanhan ennätyksen, mutta myötätuulta oli kuitenkin liikaa. Saara juoksi 15-sarjassa oman ennätyksensä 14,79.

Pituusfinaalissa Noora taisteli jatkopaikasta mutta ei saanut askelmerkki kohdalleen. Lankun takaa ponnistettu 4,85 jäi 2 cm jatkokierroksista ja loppusijoitus oli 9. T14 sekä aitojen että pituuden voitti Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen ylivoimaisilla tuloksilla 11,54 ja 5,49 hätyytellen jo SE:tä aidoissa. P12-pituusfinaalissa Miko koki saman kohtalon kuin Noora, niukka karsiutuminen ja 9. sija. Tulos 4,37 oli kuitenkin Mikon uusi ennätys.

Pitkillä matkoilla tuli jälleen mitali HSU:lle kun Eeli juoksi kolmanneksi tonnilla. Uusi ennätysaika kirjataan 3.23,77. 800m:llä Tia juoksi myös ulkorataennätyksensä 2.33,20. Päivä päättyi T15-korkeuskisaan. Pihla hyppäsi 135 ja Saara 125.

Kolmen päivän urakan jälkeen urheilijat olivat varmasti kaikkensa antaneet. Näin isoja ja kovatasoisia kisoja on vain muutamat vuodessa tarjolla, ja ne tuovat todella arvokasta kilpailukokemusta urheilijoille! Siinä voi vain laskea esimerkiksi kuinka monta alkuverryttelyä urheilija suorittaa kolmen päivän aikana jos on vaikka 4 henkilökohtaista lajia sekä viesti ja selviytyy vielä karsinnoista finaaleihin.