HSUn nuorisoryhmien hallikausi vauhdilla käyntiin

22.1.2018

Viime viikonloppu tarjosi seuramme osalta runsaasti mielenkiintoisia hektiä, sillä 15 HSUn nuorisourheilijaa kilpaili viikonlopun aikana Helsingissä niin NÅIDn avoimissa PM-kisoissa kuin 200m hallijuoksukilpailuissa. Kilpailut sujuivat urheilijoiltamme erinomaisesti, jotka myös hehkuivat kilpailupaikalla tyytyväisyyttä erinomaisten tulosten myötä. Raportissa tehdään myös katsaus viikontakaisten Pajulahden seiväkarnevaalien tunnelmiin.

Seiväskarnevaaleilla lupaavaa nousukuntoa

Tammikuun 12-14. päivä Pajulahdessa järjestettiin seiväshypyn talvikarnevaalit, johon HSU:sta osallistuivat Emma Rovasalo ja Kiia Brandes. Kiia aloitti perjantain sivuamalla omaa ennätystään 260 ja sijoittui T15-sarjassa kolmanneksi. Emma osallistui perjantaina vanhempaan, N17-sarjaan, ja vei voiton ennätystään sivuamalla tuloksella 360. Molemmat tekivät näin halliennätyksensä. Myös N22-sarjassa kilpaillut Iida Tolonen onnistui hyvin hyppäämällä ennätyksensä 320. Lauantaina Emma sai mahdollisuuden osallistua naisten A-kisaan, jossa ylittyi aloituskorkeus 340, seuraava korotus olikin 360, josta Emma jälleen teki hyviä yrityksiä. Sunnuntain leirikisassa Kiia paransi ennätystään vielä lukemiin 283 ja sijoittui neljänneksi. Kiia palkittiin myös leirillä sinnikkyydestään.

Ennätystehtailua NÅIDn avoimissa PM-kisoissa

Iltapäivällä Liikuntamyllyssä kilpailtiin NÅIDin avoimissa PM-kisoissa. T15-sarjassa Noora Hietala nappasi pituudesta voiton tuloksella 512 ja Kiia Brandes oli myös hienosti finaalissa ja lopulta kuudes uudella ennätyksellään 459.  Noora ja Kiia juoksivat myös 60m:n alkuerissä uudet ennätyksensä 8,49 ja 8,71. Nooran aika riitti finaaliin, jossa aika parani edelleen lukemiin 8,45. Molemmat tytöt onnistuivat myös uusilla ennätyksillään työntämään itsensä kuulafinaaliin, jossa kävivät kovaa keskinäistä kamppailua. Kiia oli lopulta kuudes tuloksella 8,04 ja Noora seitsemäs tuloksella 8,00. Tytöt tähtäävät talvella moniotteluiden SM-kisoihin Jyväskylässä, kun 15-sarjassa ei ole yksilölajien osalta SM-hallikisoja.

3000m kävelyssä 16-sarjassa olevat Pihla Poikolainen ja Mette Martikainen saivat luvan osallistua kilpailun ulkopuolella. Pihla käveli kisan kärjessä alusta loppuun ja paransi oman ennätyksensä viime kesän SM-kisoista lähes puolella minuutilla aikaan 17.32,96. Mette käveli myös halliennätyksensä, ja jäi ulkorataennätyksestään vain pari sekuntia, vaikka alla oli jo 5 km juoksu Aktia-maantiejuoksucupissa Vantaalla, jossa Mette oli N17-sarjassa toinen. Pihlalle ja Metelle Kuortaneen nuorten SM-kisat ovat hallikauden päätavoite, jossa pistesija toimii molemmille hyvänä tavoitteena.

Sunnuntaina NÅIDin kisat jatkuivat 17- ja vanhempien sarjoilla. 60 metrille lähtivät Nelli Talvitie, Tia Palmunen, Saara Rantanen, Emma Rovasalo ja Elmo Niemi. Emma juoksi itsensä kolmantena finaaliin ja paransi ennätystään lähes kolmella kymmenyksellä aikaan 8,26. Finaalissa Emma lähti tavoittelemaan mitalia, mutta kompuroi lähdössä ja aika 8,30 riitti loppusijoituksissa viidenneksi. Myös Elmo paransi ennätystään yli kolme kymmenystä, ja aika 8,02 lähestyy jo kahdeksan sekunnin ”haamurajan” alitusta. Tia juoksi 8,77, Saara 8,84 ja Nelli 8,93. Tytöt jäivät vähän ennätyksistään, mutta Tia ja Saara juoksivat myös 300m, jossa Tia paransi lyhyen radan ennätystään lähes sekunnilla aikaan 45,41 ja Saara paransi ennätystään puolellatoista sekunnilla aikaan 46,82. Saara vei myös oman erän voiton tiukan loppusuorataistelun jälkeen.

Nelli työnsi lisäksi kuulaa ja osallistui N19-sarjan pituuteen. Kuula lensi uudella pyörähdystekniikalla 12,66, jolla Nelli nappasi kisan voiton. Pituudessa Nelli hyppäsi 450. Nelli oli pohtinut, osallistuisiko hän talvella moniotteluiden vai keihään SM-kisoihin Tampereella, kun kilpailut ovat päällekkäin. Nelli päätyi lopulta keihääseen, josta jäi viime kesän tulosten osalta hieman hampaankoloon. Lisäksi Nelli puolustaa Kuortaneella kuulassa pronssimitalia, joten SM-kisoista voidaan odottaa Nellin osalta menestystä.

”Kausi on alkanut todella hyvin”, sanoo 15-16-vuotiaiden SM-ryhmän valmentaja Yvonn Lindholm. ”Nyt on hyvä meininki seurassa ja se näkyy myös lasten intona. Hyvä yhteishenki synnyttää myös hienoja tuloksia!”

Liikuntamyllyssä HSUn 200m kiiturit vauhdissa

Helsingin kisaveikkojen järjestämät perinteiset 200 metrin juoksukilpailut kilpailtiin 20.1. Liikuntamyllyssä Helsingissä. Kilpailuun oli ennakkoilmoittautunut yli 300 urheilijaa, jotka oli sijoitettu juoksemaan aikaisemman tilastoajan mukaan ikään katsomatta niin, että nopeimmat juoksivat viimeisissä erissä. Miesten ja naisten erät juostiin vuorotellen.

Hyvinkään seudun urheilijoista oli mukana 17- ja 19-sarjojen juoksijoita. Ensimmäisenä radalle asteli Henna Julkunen, jolla ei matkalta ollut aikaisempaa tilastoaikaa. Henna juoksi hienosti aikaan 31,54 ja oli tyytyväinen juoksuunsa. Hän kommentoi juoksun jälkeen saaneensa hyvää kisakokemusta, koska nämä olivat hänelle ensimmäiset isommat yleisurheilukilpailut.

Seuraavana oli vuorossa Aapo Nieminen (M19), joka jännitti lyhyillä matkoilla startin onnistumista, joka onnistui hienosti ja Aapo kiihdytti omaan uuteen ennätysaikaansa 25,71. Urheilija kommentoi juoksun jälkeen ettei ihan jaksanut loppuun asti täysillä ja juoksu "sakkasi" loppumetreillä, mutta oli kuitenkin tyytyväinen.

Niilo Kantoniemi (M19) jatkoi HSU:n osalta ja starttasi seuraavana. Niilo juoksi rennon vauhdikkaasti ja kellotti uuden ennätysikansa 24,57 joka paransi sekunnilla viime kesän ulkoratojen aiempaa ennätysaikaa. Halliennätys parani lähes 10 sekunnilla, mutta se olikin muutaman vuoden takainen. Niilo oli todella tyytyväinen juoksuunsa ja uuteen ennätysaikaansa.

Saman M19-sarjan viimeisenä HSU:n edustajana juoksi pikajuoksuspesialisti Ilmarin Niiranen. Ilmari uhkui itseluottamusta jo ennen starttia eikä suotta. Ilmari juoksi hienosti ja kellotti uuden oman ennätyksensä 23,97 ja alitti ensimmäisen kerran 24 sekunnin ajan. Ilmari loisti tyytyväisyyttä juoksun jälkeen ja kommentoi juoksun kulkeneen hienosti.

N17-sarjassa Vilma Rönkä starttasi juoksuun silmissään 28 sekunnin alitus. Vilma juoksi tasapainoisesti, mutta kovan harjoittelujakson jälkeen juoksu ei ihan ollut vielä niin irtonaista, mutta hän juoksi hienosti aikaan 28,13. Vilma kommentoi, että kyllä se juoksu sieltä tulee, kunhan hieman herkistelee lisää.

N19-sarjassa Iida Tolonen juoksi myös hienosti aikaan 28,82. Iidan mielestä juoksusta puuttui vielä sama herkkyys kuin Vilmankin juoksusta, jonka hän oli huomannut myös viime viikonlopun seiväskilpailuissa.

Ryhmän valmentaja Johannes Tarkiainen kertoi kisojen olleen talven ensimmäiset kovemmat vedot urheilijoille. Kaikkien juoksijoiden juoksu näytti kulkevan varsin hyvin ja sujuvasti. Erityisesti Johannes oli tyytyväinen Aapon, Niilon ja Ilmarin omiin ennätyksiin. Myös Hennan ehjä ja hyvä kilpailudepyytti lämmitti Johanneksen mieltä. Vilmalle ja Iidalle kilpailu oli hyvä kisaharjoitus, jota sotki aikataulumuutokset, jonka vuoksi tyttöjen valmistautuminen jäi hieman kesken. Tämän johdosta tytöt eivät päässeet juoksemaan ihan tuoreilla jaloilla. Tästä on hyvä ryhmän jatkaa hallikautta eteenpäin.

Kilpailuissa tehtiin paljon kovia tuloksia, joista mieleenpainuvimmasta vastasi Oulun pyrinnön Samuel Purola, joka pysäytti kellon aikaan 21,11 joka on uusi SE aika M19-ja M22-sarjoissa ja alittaa MM-kisarajan.

Seuraavaksi SM-kilparyhmän ryhmän urheilijat hakevat kisakokemusta ja herkistelevät kuntoaan kohti SM-kilpailuita, joka kilpaillaan helmikuun lopulla Kuortaneella ja otteluiden osalta maaliskuun alussa Jyväskylässä.

200m hallikisoissa kilpailivat HSUn osalta (vas.) Vilma, Iida, Henna, Aapo ja Niilo. Mukana oli myös valmentaja Johannes (kesk.). Mukana oli myös Ilmari.