OHJEET KILPAILEMISEEN

PDF-tiedostoKilpailukalenterin käyttö -ohjeet.pdf (1.2 MB)
NÄIN ILMOITTAUDUT KILPAILUIHIN

Kilpaileminen

Näin pääset kilpailuihin mukaan

Jokaiselle HSU:n harjoitusryhmissä harjoittelevalle on ilmoittautumisen yhteydessä hankittu seuran toimesta seuran jäsenyys sekä kilpailulisenssi. Kilpailulisenssi ja jäsenyys hankitaan aina kerran vuodessa. Lisätietoa lisensseistä täältä.

Kun seura on hankkinut lisenssin, voi ilmoittautua virallisiin yleisurheilukilpailuihin. Kaikki kilpailut löytyvät Kilpailukalenterista. Ohjeet sivuston käyttöön löydät tämän tekstin yläpuolelta pdf liitetiedostona. Huomioithan, että mikäli hankit lisenssin omatoimisesti (eli et harjoittele meidän harjoitusryhmissä), maksetun lisenssin ilmestyminen palveluun saattaa kestää muutaman päivän. Jos tiedät maksaneesi lisenssin, mutta et pysty ilmoittautumaan sivuston kautta, ota yhteyttä kilpailun järjestäjään käyttämällä kilpailutiedoissa olevia yhteystietoja.

Kilpailuissa ikäluokat eli kilpailusarjat menevät kahden vuoden välein parittomina lukuina (siis 9, 11, 13, 15 jne.). Urheilijan syntymävuosi ratkaisee sarjan, jossa hän kilpailee. Esimerkiksi 31.12. 13 vuotta täyttävä urheilija kuuluu koko vuoden (1.1.-31.12.) sarjaan T- tai P13 vuotta. Yksittäisissä kilpailuissa saattaa olla lajeja jokaiselle ikäluokalle eli joskus saattaa löytyä omat sarjansa myös 7, 8, 10, 12 ja 14 -vuotiaille.

Kilpailun osanottomaksuja seura ei maksa, pois lukien piirin mestaruuskilpailut (eli pm-kilpailut), seuracupit, seuran järjestämät omat kilpailut ja suomenmestaruuskilpailut (eli SM-kilpailut). Tarkemmin seuran kustantamista kilpailukorvauksista on kerrottu täällä.

Monet kilpailut ovat kaikille avoimia, mutta joskus osallistujamääriä rajoitetaan tarjoamalla kilpailua vain tietyille seuroille tai tiettyjen yleisurheilupiirien seuroille. Tämä mainitaan aina kilpailun tiedoissa. Hyvä tietää: Hyvinkään Seudun Urheilijat kuuluu Uudenmaan yleisurheilun eli Uudyn piiriin.

Kisoissa saa yleensä osallistua kerrallaan niin moneen lajiin kuin haluaa. Poikkeuksena tässä isommat kilpailut, joissa on saatettu rajoittettu lajimääriä.SM-kilpailuissa on monesti myös tulosrajat. Nämäkin on aina kerrottu kilpailun tiedoissa, joten tutustuthan niihin aina ennen ilmoittautumista.

Seura ei yleensä järjestä kuljetusta kilpailuihin, mutta jos kyyti on ainoa ongelma, kannattaa kysellä, josko apua löytyisi. Joskus seurastamme saattaa lähteä muitakin kilpailijoita samoihin kisoihin, joten yhteiskyytejä on mahdollista sopia. Suosittelemme viestimään urheilukoordinaattorimme kanssa, jos kyytiä kilpailuihin ei ole. Joissakin kilpailuissa saattaa olla myös joku valmentajistamme paikalla. Kilpailujärjestäjiltä voi myös kysellä apua kisapaikalla, jos kilpailumaailma on uutta ja olet epävarma siitä, miten kisapaikalla kuuluu toimia. Järjestäjät auttavat kyllä mielellään.
 

Toimiminen kilpailuissa

Kilpailupaikalla osanoton varmistus suoritetaan joko verkossa tai paikan päällä kilpailukansliassa. Kilpailukansliaan on yleensä opasteet kilpailupaikalla. Verkossa suoritettavaan varmistukseen on aina ohjeet kilpailun tiedoissa. Osanoton varmistus pienemmissä kilpailuissa tulee usein suorittaa 30min ennen lajin alkua (huom. lue kilpailuinfo ilmoittautuessasi, mahdolliset poikkeukset varmistukseen on kerrottu siellä). Edustuskilpailuissa (SM, PM yms.) varmistus tulee suorittaa 60-90min ennen lajin alkua. 

Suositeltavaa on olla aina paikalla vähintään 60min ennen lajin alkua, jotta ei pääse tapahtumaan mitään yllättävää. Jos varmistusta ei ole suoritettu, kilpailujärjestäjillä on oikeus jättää urheilija pois lajista. Myös alkuverryttelyyn kannattaa aina varata aikaa. Alkuverryttelyyn voit kysellä vinkkejä omalta valmentajaltasi.

Lajimaksut on hyvä hoitaa etukäteen. Kilpailuinfoissa on aina annettu tilinumero, jonne lajimaksut maksetaan. Tilille maksetusta osallistumisesta on hyvä olla kuitti mukana, jos se suinkin on mahdollista. Joissakin kisoissa lajimaksu pitää suorittaa verkossa heti ilmoittautumisen yhteydessä. 

Kilpailujen aikataulu julkaistaan usein muutamaa päivää ennen kilpailua kilpailukalenteri.fi -sivustolla. Tarkista aina aikataulu myös kilpailupaikalla mahdollisten muutosten varalta. Aikataulu on nähtävillä myös tuloslista.com -palvelussa

Lajisuorituspaikalle saa mennä tekemään harjoitussuorituksia ennen oman lajin alkamista heti, kun paikka vain on vapaana. Kilpailu suoritetaan arvotussa suoritusjärjestyksessä. Ennen kilpailun alkua pidetään nimenhuuto, missä varmistetaan, että kaikki ovat paikalla. Lajinjohtaja kertoo kilpailijoille tässä kohdassa myös kilpailusäännöt. Kilpailun aikana toimitsijat aina huutavat seuraavan suorittajan nimen. Seuraa kilpailun kulkua! Huomioi, että kentällä ei kilpailun aikana saisi olla muita kuin urheilijat. Kentällä ollessa tulee myös aina noudattaa tarkkaavaisuutta, jotta ei olisi muiden lajien urheilijoiden edessä eikä aiheuttaisi vaaratilanteita. Jos oma laji ei ole kesken tai tai ei ole juuri alkamassa, ei ole syytä oleilla kentällä. Tässä tapauksessa oikea paikka on kentän ulkopuolella (katsomossa tms.).

Yleensä kilpailuissa on ensin kaikille osallistujille 3 suoritusta (pituus, 3-loikka, kaikki heitot). Tämän jälkeen vain 8 parasta jatkavat viimeisille 3 kierrokselle. On mahdollista myös, että kaikilla on vain 4 suoritusta - tämä on yleensä kerrottu kilpailun tiedoissa tai kerrotaan kilpailun alkaessa toimitsijoiden toimesta. Korkeussuuntaisissa hypyissä (korkeus, seiväs) lasketaan riman pudotuksia. 3 pudotusta samasta rimakorkeudesta tarkoittaa, että kilpailu päättyy. Voit tarvittaessa tutustua lasten yleisurheilusääntöihin, jossa on esitetty kaikkien lajien säännöt.

Pienemmissä kilpailuissa palkinnot jaetaan pääsääntöisesti alle 15-vuotiaiden sarjoissa jokaisen lajin 3 parhaalle. Palkintojenjaostakin usein ilmoitetaan kilpailun tiedoissa. Myös kilpailun järjestäjältä voi tiedustella palkintojenjaosta, mikäli se mietityttää. 

Tulokset

Lähes kaikkien virallisten kilpailuiden tulokset päivittyvät reaaliaikaisesti tuloslista.com palveluun. Samasta palvelusta näet myös ennakkoon esimerkiksi aikataulun, kenttälajien suoritusjärjestyksen (esimerkiksi kilpailijoiden hyppy- tai heittojärjestys) sekä juoksujen eräjaot ja radat.